19.2 C
Širvintos
2024 / 09 / 16

Karštis žudo: kaip vėsinsimės – ventiliatoriumi ar oro kondicionieriumi?

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Žiemą džiuginę langai pietinėje pusėje vasarą tampa varginančiais šildytuvais. Sako, šiluma kaulų nelaužo, tačiau medikai perspėja: karštis gali itin blogai mus paveikti, jei turime širdies ir kraujotakos sveikatos bėdų ar vargina kiti negalavimai. Apie kritusį darbingumą, kai aplink šutra, nėra ko ir kalbėti. Specialistai pataria, kada galėtų užtekti ventiliatoriaus, o kada ir kodėl geriau rinktis oro kondicionierių.

- Reklama -

Ventiliatoriai nešaldo, tik sukuria vėsinimo pojūtį

Šylant klimatui didžiųjų Europos miestų viena iš pagrindinių užduočių tapo patalpų vėsinimo sistemų plėtra. Tai tampa svarbu ir Lietuvoje. Naujos statybos daugiabučiuose ar verslo patalpose oro kondicionieriai suplanuojami jau pradiniame projektavimo etape. Vis dėlto daugelyje patalpų, kuriose dirbame ar gyvename, vėsinimo sprendimų tenka ieškoti vėliau.

Ventiliatoriai nešaldo, tik sukuria vėsinimo pojūtį.

Pasak „Senukų“ prekybos tinklo ekspertų, oro kondicionieriai bei ventiliatoriai ne tik ateina į pagalbą, kai ištverti karštį patalpose darosi nebepakeliama, bet ir pagerina namų oro kokybę. Jie taip pat pataria, kad renkantis tinkamiausią įrangos ar prietaiso modelį, reikėtų atsižvelgti planuojamos vėsinti patalpos plotą, prietaiso sumontavimo galimybes, veikimo efektyvumą ir energijos sąnaudas.

Palyginti su oro kondicionieriais, ventiliatoriai sunaudoja mažiau energijos, todėl tai – ekonomiškas pasirinkimas. Vis dėlto šis prietaisas neatšaldo patalpų oro, o tik priverčia cirkuliuoti patalpoje esantį orą, o vėsus oras pakeliamas aukščiau ir žmogui sukuriamas vėsinimo pojūtis. Tuo tarpu oro kondicionierius yra užpildytas šaldančia medžiaga, kuri padeda atšaldyti patalpų orą – iš kambario paimtas karštas oras išleidžiamas per sistemą į lauką, tokiu būdu temperatūra vėsinamoje patalpoje realiai sumažinama.

Oro kondicionieriai: sieniniai ir mobilūs

Žinovai pirmiausia išskiria dviejų tipų oro kondicionierius. Daugeliui yra žinomi sieniniai oro kondicionieriai – juos sudaro išorinis blokas ir vienas ar keli vidiniai blokai, tvirtinami patalpų viduje. Alternatyva – mobilūs oro kondicionieriai: jų nereikia montuoti, užtenka tik įjungti į elektros tinklą ir išvesti į lauką karšto oro išmetimo vamzdį.

Prieš įsigyjant šios paskirties įrangą, svarbu išsiaiškinti, ar leidžiama ir galima techniškai sumontuoti išorinį ir vidinį blokus taip, kad nebūtų pažeisti statybiniai normatyvai, taip pat ar turimi reikalingi leidimai jiems sumontuoti. Tuo tarpu mobiliems oro kondicionieriams svarbiausia, kad būtų galimybė išvesti karšto oro išmetimo vamzdį.

Įsigyjant oro kondicionierių svarbu atsižvelgti į jo našumą – BTU/val. reikšmę. Kuo ji didesnė, tuo didesnį plotą atvėsins oro kondicionierius. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į šio prietaiso galingumą: kuo jis galingesnis, tuo greičiau atvėsins patalpą –  jos plotą taip pat derėtų įvertinti. Taip pat pravartu, kad oro kondicionierius turėtų vadinamąjį nakties režimą – jis užtikrina, kad jūsų miegas naktį bus kuo mažiau trikdomas.

Kas svarbu žinoti eksploatuojant oro kondicionierių

„Senukų“ ekspertų tvirtinimu, svarbiausia – žmogaus sveikata. Svarbu užtikrinti, kad skirtumas tarp temperatūros lauke ir vėsinamos vidaus patalpos būtų optimalus. Siekiant išvengti peršalimo, šis temperatūrų skirtumas neturėtų viršyti 8 laipsnių.

Eksploatuojant mobilųjį oro kondicionierių didesniam efektyvumui ir mažesniam energijos sunaudojimui bei tinkamam jo naudojimui reikia pasirūpinti lango arba durų tarpine, kad patalpos šiltas oras tinkamai būtų perduodamas į lauką, taip kambarys būtų greitai ir efektyviai atvėsintas. Rūpinantis prietaisu reikėtų nepamiršti laiku pašalinti susikaupusio kondensato, jeigu jis kaupiamas talpoje, integruotoje prietaiso viduje, arba pasirūpinti jo nuolatiniu išleidimu per žarnelę į išorinę talpą. Energijos vartojimo efektyvumas taip pat labai svarbus aspektas, ypač jei planuojate dažnai naudoti oro kondicionierių.

Valo orą, pagerina miegą, apsaugo baldus ir prietaisus

Ekspertai įvardija ir kitus oro kondicionierių privalumus, tai:

  • Geresnė oro kokybė. Daugelis oro kondicionierių turi įmontuotus filtrus, kurie padeda pašalinti dulkes, žiedadulkes ir kitas ore esančias daleles.
  • Geresnė miego kokybė. Oro kondicionieriai visą naktį palaiko pastovią temperatūrą ir sukuria optimalią aplinką kokybiškam miegui.
  • Baldų ir elektronikos apsauga. Pastovi patalpų temperatūra padeda apsaugoti baldus, elektroniką ir kitus temperatūrų pokyčiams jautrius daiktus nuo karščio ir drėgmės daromos žalos.
  • Drėgmės kontrolė. Vėsindami orą kondicionieriai padeda reguliuoti drėgmės lygį. Mažindami drėgmės perteklių ore, jie sukuria komfortiškesnę ir malonesnę aplinką, o tai gali padėti išvengti pelėsių ir grybelių augimo uždarose patalpose.

Buitinės technikos žinovai taip pat atkreipia dėmesį, kad oro kondicionavimo įranga ne tik vėsina, bet, kai reikia, atlieka ir šildymo funkciją – Lietuvoje tai ypač aktualu. Kitos populiarios funkcijos, į kurias verta atkreipti dėmesį: vertikali ir horizontali oro sklaida, filtrai, išvalantys orą nuo bakterijų, žemas triukšmo lygis.

Sugedę ir nebetaisomi – elektronikos atliekos

 Šiuolaikiniai oro kondicionieriai naudoja gerokai mažiau elektros energijos nei senesni jų modeliai. Ši savybė turi įtakos, svarstant, ar verta taisyti sugedusį, ar geriau vietoje jo įsigyti naują. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė primena ir rekomenduojamą formulę: taisyti verta, jei remonto išlaidos neviršija 50 proc. naujo daikto kainos.

EPA atstovė taip pat pataria: išmetant ventiliatorių ar oro kondicionierių nederėtų sukti galvos, ko juose daugiau – metalo ar plastiko ir kokiai antrinių žaliavų rūšiai juos priskirti. Visi jie – elektronikos atliekos, šalinamos specialiame šioms atliekoms skirtame tinkle. Jei bet kurias elektronikos atliekas šalinsime prekybos vietose esančiuose konteineriuose, galėsime būti tikri, kad jos bus perduotos įgaliotiems tvarkytojams ir perdirbėjams. Ne problema ir nebetinkamos naudoti stambiagabaritės elektronikos dydis ar svoris, nes tokias atliekas EPA komanda išveža iš namų nemokamai – tereikia paskambinti telefonu +370 695 55111 arba registruotis www.epa.lt svetainėje.

Apie Elektronikos platintojų asociaciją (EPA)

Elektronikos platintojų asociacija  yra didžiausia šalyje licencijuota kolektyvaus elektros ir elektronikos įrangos atliekų tvarkymo organizavimo organizacija. Ji vienija kelis šimtus tarptautinių ir nacionalinių elektros ir elektronikos įrangos gamintojų bei importuotojų, tarp kurių – žinomiausi pasauliniai elektronikos gamintojai, pvz., „Bosch“, „Siemens“, „Whirlpool“ ir kt. EPA savo veiklą organizuoja ir atliekų surinkimą finansuoja visos šalies mastu.

spot_img
spot_img

Beveik kas antroje „Rimi“ parduotuvėje gali padaryti tai – padės nubraukti iki 20 proc....

Prekybos tinklas „Rimi“ ir toliau padeda pirkėjams apsipirkti pigiau ir patogiau – nuo šiol beveik kas antroje parduotuvėje galima naudotis mobiliuoju skenavimu. Tereikia turėti „Rimi“ mobiliąją programėlę, ja skenuoti prekes ir atsiskaityti savitarnos kasose....

„Rimi“ karjeros laiptais kopti gali kiekvienas –  per metus tai padarė beveik 300 darbuotojų

Prestižinį tarptautinį „Top darbdavio“ sertifikatą turintis prekybos tinklas „Rimi“ kviečia visus jungtis prie prie jų kolektyvo. Neturi CV, bet ieškai darbo? Neturi patirties? Apmokysime. Ieškai darbo arčiau namų ar lankstaus darbo grafiko? Kviečiame. Nori...

„Maišyk darbą su studijom“: „Lidl Lietuva“ siūlo lankstų darbo grafiką ir karjeros galimybes studentams

Statistika rodo, kad Lietuvoje po paskaitų į darbą skuba kas antras studentas. To priežastis – ne tik noras kuo greičiau tapti finansiškai nepriklausomais, tačiau ir išmokti kažką naujo bei pradėti kaupti profesinę patirtį. Išbandyti...

Astrologinė prognozė rugsėjo 16-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Labiau nei paprastai domins gandai ir intrigos. Regis, nerimausite dėl aplinkybių, galbūt verčiančių atsisakyti įsigalėjusių principų ar požiūrių. Tiktų remtis intuicija. JAUTIS. Galite gauti pasiūlymą, susijusį su dalykine, visuomenine ar politine veikla. Regis, jaudinsitės,...

Prasideda tauriųjų elnių ir briedžių ruja: aplinkosaugininkų dėmesys šių žvėrių apsaugai

Tauriųjų elnių ir briedžių rujos metu Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nuo rugsėjo 16 d. iki rugsėjo 22 d. tikrins, kaip medžiotojai laikosi Medžioklės taisyklių, didelį dėmesį skirs medžiotojų blaivumo kontrolei, naktinių taikiklių ir jų...

Gydytojo verdiktas: šalmas paspirtukininkams ir dviratininkams turi būti privalomas

Nors pirmąjį šių metų pusmetį jau užfiksuota per 1000 Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų, kuriuos padarė elektrinių paspirtukų vairuotojai, tikroji statistika gali būti dar liūdnesnė. Taip mano Vilniaus Karoliniškių poliklinikoje dirbantis ligoninėje dirbantis ortopedas-traumatologas...

Stilistė V. Šaulytė-Mockė pristato rudens stiliaus patarimus

Rugsėjis kartu su vėstančiais vakarais ir gamtoje besikeičiančiu koloritu, taip pat skatina norą peržvelgti bei atsinaujinti savo drabužinę. Stilistės teigimu, svarbiausia – nevaržyti savęs ir leisti pasireikšti kūrybiškumui. „Tai laikas, kai galime laisviau miksuoti, derinti...

„Keita žemaite“ prisistatanti daugiau nei 55 tūkst. sekėjų turinti maisto blogerė Aida: „Į žmonių...

Nuo rugsėjo 14 dienos „Lietuvos ryto“ televizijoje, šeštadienio rytais startuoja nauja kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“ su puikiai visiems pažįstama kulinare Ilona Juciūte. Pirmoji viešnia, atvykusi pas laidos vedėją į namus – maisto blogerė Aida...

ORAI: Savaitgalis su lietumi ir šiluma

Šeštadienio dieną didesnėje šalies dalyje palis, kai kur smarkiai, su perkūnija. Vėjas šiaurės rytų, rytų, vakariniuose rajonuose šiaurės, 5–10 m/s, pajūryje iki 13 m/s. Aukščiausia temperatūra 20–25, vakariniuose rajonuose kai kur 17–19 laipsnių šilumos. Sekmadienį...

Rugsėjo 14-oji: vardadieniai, dienos INFO ir kitos įdomybės, Statybininkų diena

Rugsėjo 14-oji – Šv. Kryžiaus išaukštinimas; Statybininkų diena. Rugsėjo keturioliktoji – 258-oji metų diena (šeštoji 37-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 108 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia: Eisvina, Eisvinas, Eisvinė, Krescencijus; rytoj: Nikodemas, Rimgailė, Viskanta,...

Astrologinė prognozė rugsėjo 14-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Šiandien turėsite galimybę pasidžiaugti draugų ir simpatijų dėmesiu. Kolektyviniame susibūrime, renginyje, kelionėje įvykę susitikimai gali būti reikšmingi jūsų ateičiai JAUTIS. Būtų gerai, kad sugebėtumėte atsikratyti minčių apie darbą, politiką, karjerą ir pasimėgautumėte komfortu bei...

Nuo lapkričio 1 d. draužiama veisti, parduoti ir eksponuoti gyvūnus, kuriems pakeista išvaizda

Nuo šių metų lapkričio 1 d. Seimas uždraudė veisti, parduoti ar kitaip perleisti, eksponuoti gyvūnus, kuriems atliktos veterinarinės procedūros, siekiant pakeisti jų išvaizdą ar fiziologines funkcijas. Ketvirtadienį už tai numatančias Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo...

„Iki“ akcijos bulvėms ir sūriams – metas išradingiems ir skaniems receptams: žymiosios švediškos „Hasselback“...

Ką pasirinktumėte – gardžiai apskrudusias ir gurmaniškas orkaitėje keptas bulves, kurios gėdos nepadarytų net restoranui? O gal jaukumu apgaubiančias ir tįstančio sūrio įdaru viliojančias bulvines spurgas? Rinktis nebūtina – šį savaitgalį išbandykite abu receptus,...

Prancūzija, Austrija ar Italija – ekspertai ir keliautojai pataria, kurią šalį rinktis slidinėjimo atostogoms

Daugybę metų slidinėjanti verslininkė Daina Žymantė išbandė kone visų Europos kalnų trasas. Jos mėgstamiausios – Austrijos Alpėse bei Dolomitinėse Alpėse Italijoje: šių šalių kalnų kurortuose, leidžiantis nuo viršūnių, galima grožėtis kvapą gniaužiančiomis panoramomis. Praėjusią...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img